ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣ. ΠΑΣΆΛΗΣ.
Αισίως φτάσαμε στο 1/6 του νέου αιώνα. Όλοι προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τον
αιώνα μας ή ακόμα και ολόκληρη τη χιλιετηρίδα με ένα γεγονός, ένα τραγούδι, ένα
χαρακτηριστικό γενικά που έχει σημαδέψει την ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλά
μπορούν να επισημανθούν χωρίς κανένα να είναι πιο αντιπροσωπευτικό από το άλλο.
Ένα από αυτά είναι το κουμπί !!!.
Ναι μην απορείτε . Το κουμπί, το οποιοδήποτε κουμπί που το λέμε και πλήκτρο,
λαβή, πώμα, σφαιρίδιο, μίζα, σκανδάλη κλπ.
Το κουμπί έχει μεγάλη ιστορία και ίσως να διανύσει όλη τη χιλιετηρίδα , ίσως και
ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία. Είναι συνυφασμένο με την αυτοματοποίηση, η οποία
πάλι είναι συνυφασμένη με την προσφορά υπηρεσίας στον άνθρωπο.
Πάντοτε ο άνθρωπος προσπαθούσε να επινοήσει κατασκευές που θα τον βοηθούσαν
στη διαβίωση αλλά και στην επιβίωσή του στον πλανήτη. Η πρώτη μηχανή και μηχανική
ανακάλυψή του ήταν ο μοχλός. Η αιτία της λειτουργίας του είναι η πίεση ενός σημείου έτσι
ώστε αυτή να μεταβιβάζεται κάπου αλλού , δίνοντας ένα αποτέλεσμα.
Το φτυάρι ή ο λοστός είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα του μοχλού.
Κατά την εξέλιξη της ανθρωπότητας επινοήθηκαν πιο πολύπλοκοι συνδυασμοί, όπως της απλής μηχανής που χρησιμοποιήθηκε και μετατράπηκε σε βοηθητικό εργαλείο για ανύψωση,
μετακίνηση, ρίψη και υποστήριξη αντικειμένων που θα χρειαζόταν πολύ περισσότερη ανθρώ-
πινη ενέργεια για να επιτευχθούν.
Κάπου εκεί βρίσκεται η γέννηση του πρώτου κουμπιού στην ιστορία της ανθρωπότητας
με τη μορφή που μέχρι σήμερα είναι γνωστή.
Η φιλοσοφία του στηρίζεται στο ότι η απλή πίεση ενός μόνο αντικειμένου μεταδίδει την ενέργειά του σταδιακά σε άλλους συνδυασμένα μεταξύ τους αντικείμενα-εξαρτήματα με τελική κατάληξη ένα τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο προχωρούσε η επιστήμη , οι μηχανές γίνονταν όλο και πιο πολύπλοκες, αποτελεσματικές και βοηθητικές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της εξέλιξης και της εφαρμογής του κουμπιού βρίσκονται στην κατασκευή του πρώτου πιάνου(τσέμπαλο)
της γραφομηχανής και της σκανδάλης. Η νεώτερη επαναστατική ανακάλαυψη του ηλεκτρισμού εκσφενδόνισε τη χρήση του κουμπιού. Η ενέργεια που θα χρησιμοποιούσαν πλέον δεν θα ήταν μηχανική, αλλά ηλεκτρική.. Οπότε η πίεση ενός κουμπιού χρησιμοποιήθηκαν για την ενεργοποίηση κάποιου ηλεκτρικού κυκλώματος το οποίο δίνει εντολή για παραπέρα ηλεκτρικές και μηχανικές λειτουργίες.
Η ανθρώπινη δύναμη άρχισε πλέον να γίνεται λιγότερο χρησιμοποιήσιμη. Οι αυτόματες συσκευές άρχισαν να πληθαίνουν και να απλοποιούνται συνεχώς αφήνοντας τον άνθρωπο να χρησιμοποιεί περισσότερο την πνευματική του ενέργεια ( παρομοιάζοντάς την με την ηλεκτρική παρά τη βιολογική).
Η πιο τελευταία και πλέον επαναστατική χρήση του κουμπιού βρήκε την εφαρμογή της στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η πίεση ενός απλού κουμπιού-πλήκτρου και ο σχεδιασμός διαφόρων κουμπιών με μια λογική σειρά δίνει πλεον εντολές για πολλές και πολύπλοκες λειτουργίες και υπολογισμούς, που αντικαθιστούν την πρακτική και πνευματική προσπάθεια των ανθρώπων.
Σήμερα σε κάθε ανθρώπινη κατοικία μιας οργανωμένης και "πολιτισμένης" κοινωνίας βρίσκονται δεκάδες-εκατοντάδες κουμπιά τοποθετημένα επάνω στις διάφορες συσκευές και υπολογιστικές μηχανές. Η απλή και συνδυασμένη πίεσή τους, έχει σαν αποτέλεσμα την πολυαπλουστευμένη επιβίωσή μας, υπηρετώντας κάθε μας ανάγκη , όπως τροφή, ενδυμασία, ηχητική και οπτική διασκέδαση, επικοινωνία, φωτισμό, θέρμανση κλπ.,
Οι γνώσεις που απαιτούνται πλέον για διαβίωσή μας περιορίζονται στη σωστή χρήση των διαφόρων συσκευών που σημαίνει το πάτημα των σωστών κουμπιών καθώς και τη σωστή χρηστική σειρά για να έχουμε κάθε φορά το επιθυμητό και πολυπόθητο αποτέλεσμα. !!!.
Εύκολα μπορούμε να δηλώσουμε ότι τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα προσφέροντας στους ανθρώπους υπηρεσίες και ευκολίες.
Με το πάτημα κουμπιών και τη βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας μπορούμε ακόμα να δημιουργήσουμε ζωή ( τεχνητός τρόπος γονιμοποιήσεως ) καθώς και να την αφαιρέσουμε.(χωρίς σχόλια) .
Χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί ότι στο μέλλον οι άνθρωποι θα έχουν ένα μόνο δάχτυλο στα χέρια, για να πατάνε κάθε φορά τα επιθυμητά κουμπιά !!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Το θέμα είναι ότι η κατασκευή όλων αυτών των "ευεργετικών" κατασκευών απαιτεί πολύ δουλειά και ενέργεια για να κατασκευαστούν και να φτάσουν στην υπηρεσία του καταναλωτή καθώς και κάτω από τα ακούραστα δάχτυλά του. Η ενέργεια αυτή εδώ και πολύ καιρό συμβολίζεται με μια επινοημένη από τον άνθρωπο άχρηστη "εν είδει ενέργεια" , το χρήμα. Η θεωρητική ενέργεια του χρήματος έχει αφήσει πολύ πίσω σαν σημασία, όλες τις υπόλοιπες μορφές ενέργειας, αφού καμία δεν μπορεί να αποκτηθεί ή να χρησιμοποιηθεί εάν δεν υπάρχει το χρήμα, ως αντάλλαγμα, ως μέσο.
Χαριτολογώντας και όχι αστειευόμενοι, μπορούμε να φτάσουμε στο συμπέρασμα, ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στην υπηρεσία του κουμπιού και όχι το κουμπί στην υπηρεσία του ανθρώπου ! Τα χρήματα που χρειάζονται για την απόκτηση των επιθυμητών και απαραίτητων κουμπιών, απαιτούν για τους περισσότερους, τη δουλειά και το μόχθο μιας ζωής.
Ακόμη και η τέχνη έχει φτάσει να είναι αλληλένδετη με το κουμπί, αφού η οπτική και η ακουστική περνούν συνήθως από την επεξεργασία συσκευών και υπολογιστών. Και ένα ποίημα ακόμη χρειάζεται ένα κουμπί για να τυπωθεί και να φτάσει στα χ΄λερια μας. παντού το κουμπί.
Ακόμα και μεταφορικά λέμε : "Κάθε άνθρωπος έχει το κουμπί του, άμα το βρεις τον κέρδισες ή τον έκανες υποχείριό σου " .
Σίγουρα δεν είναι άχρηστη και παράλογη η τεχνολογία και τα κουμπιά της, αλλά κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί η χρήση τους και να εστιαστεί η πραγματική βοήθειά τους ; Κατά πόσο μπορεί να προστατευτεί από την απληστία η οποία οδηγεί κάποιους στη συγκέντρωση τόσης ενέργειας όπου το πάτημα ορισμένων δικών τους κουμπιών μπορεί να ρυθμίσει το μέλλον του πλανήτη ή και να το τερματίσει.
(Μην ξεχνάμε ότι ο εκάστοτε πλανητάρχης και ο Ρώσος ομόλογός του έχουν πάντα μαζί τους τα κουμπιά που εκτοξεύουν τις πυρηνικές κεφαλές , κατά των δικών μας κεφαλιών αν προκύψει ό,τι ήθελε !!! ).
Υπάρχει λύση προστασίας ; Οχι διότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτή είναι η κατάσταση και κανείς δεν ευθύνεται γι¨ αυτήν. Ο καθένας είναι (Είναι ; ) ελεύθερος ( : ) να σκεφτεί και να αποφασίσει για την εξέλιξή του και τα κουμπιά του .
Απλά πρέπει να σκεφτεί. Να κάτι που δεν γίνεται με κανένα κουμπί !!!!!!!!!!!
Μεγάλη μου τιμή! Merci!
ΑπάντησηΔιαγραφή